Besplatna isporuka za porudžbine iznad 3.000 RSD. Vreme isporuke do 3 radna dana.

Masna koža: najčešće greške u nezi

Koža koja se presijava, proširene pore, sklonost ka bubuljicama i crvenilu, samo su neki od simptoma masne kože lica. Ovo uporno stanje ponekad može delovati vrlo obeshrabrujuće, jer čak i onda kada pomislitite da ste napokon pronašli adekvatne proizvode za negu i da sve radite po „pe esu“, rezultati mogu izostati. 

Kako biste izbegli ovakve situacije, u našem novom blogu otkrivamo najčešće greške u nezi masne kože, a nešto kasnije ukazujemo na proizvode koji vam mogu pomoći u rešavanju ovog problema.

Kako nastaje masna koža?

Koža lica ima svoju prirodnu masnoću, odnosno sebum koji proizvode lojne žlezde, čiji je zadatak da održava elastičnost i čuva kožu od isušivanja. 

Međutim, nevolje sa masnom kožom nastaju zbog prekomernog lučenja sebuma, a razlozi za to mogu biti brojni: nasledni faktori, hormonski disbalans, loša ishrana ili neadekvatna higijena lica. Pored toga, značajnu ulogu u tome koliko će se koža mastiti imaju i spoljašnji faktori, odnosno vlažnost vazduha i temperatura.

Sa godinama, problem masne kože se smanjuje, ali to ne znači da treba da čekate pozne godine kako biste se napokon rešili ovog problema. Možete početi odmah!

Gde najčešće grešimo?

Iako deluje da nega masne kože iziskuje dosta truda i pažnje, donosimo vam dobre vesti: ona ne mora biti komplikovana. Bez obzira na njen uzrok, ovaj problem možete jednostavno rešiti izbegavanjem sledećih grešaka:

Isušivanje lica

Čišćenje lica je neizostavni deo svake bjuti rutine, međutim, učestalim umivanjem i korišćenjem agresivnih proizvoda, možete naškoditi koži i dodatno pogoršati njeno stanje. Možda će često pranje učiniti da se koža manje sija, ali na ovaj način činite sebi „medveđu uslugu“, jer ovo isušivanje kože žlezde teže da nadoknade još većim lučenjem sebuma.

Isto je i sa pilinzima, pored toga što neće dovesti do željenih rezultata, prečesti i intenzivni pilinzi mogu narušiti prirodnu PH vrednost kože i učiniti je osetljivom i nadraženom.

Nedovoljna hidratacija

Ako ste pomislili da masnoj koži nije potrebna dodatna hidratacija i da bi hranljive kreme samo pogoršale situaciju, varate se! Baš kao i drugim tipovima, masnoj koži je neophodna nega, a upotrebom adekvatne kreme povratićete vitalnost, umanjiti mogućnost nastanka bora i drugih kožnih problema i ono najvažnije- smanjiti mašćenje kože!

Često dodirivanje lica

Izbegavajte dodirivanje lica rukama, bez obzira da li ste baš tog trenutka oprali ruke. Masna koža lica je sklonija pojavi akni i mitisera, a u dodiru sa nečistoćama i bakterijama sa ruku, povećavate šansu za nastanak istih. Ukoliko ipak dođe do pojave bubuljica, ostavite ih da prođu same od sebe i ne pokušavajte da ih cedite sami, jer na taj način rizikujete nastanak ožiljaka.

Nezdrave navike

Put do zdrave kože popločan je zdravim navikama, a isključivo oslanjanje na kozmetičke proizvode u rešavanju problema masne kože neće doneti velike rezultate. Stres, alkohol, jaka, začinjena hrana i nedovoljan unos svežeg voća i povrća u svakodnevnoj ishrani mogu značajno uticati na prekomerno lučenje sebuma kože.

Dadatni savet: Vodite računa da unosite dovoljno tečnosti i konzumirate hranu bogatu vitaminima A, B3, C i vitaminom E.

I za kraj…

Željene rezultate ne možete postići bez disciplinovane rutine nege i proizvoda koji su u potpunosti prilagođeni potrebama masne kože. 

Centifolia, u svom bogatom asortimanu prirodne kozmetike, nudi kolekciju specijalno namenjenu nezi upravo ovog tipa kože, čiji proizvodi sadrže jedinstvenu kombinaciju aloe vere, zelenog čaja, cinka i drugih sastojaka koji dubinski uklanjaju nečistoće i smanjuju lučenje sebuma, u isto vreme bogato hraneći kožu. 

Inovativne formule ne sadrže alkohol i druge štetne elemente koji mogu izazvati iritacije i narušiti balans vaše kože. Svakodnevnom upotrebom, u samo nekoliko koraka imaćete glatku, pročišćenu i hidriranu kožu, sa vidljivo umanjenim porama i sjajem lica.