Besplatna isporuka za porudžbine iznad 3.000 RSD. Vreme isporuke do 3 radna dana.

centifolia blog

Farbanje sede kose kanom – 100% pokrivenosti bez oštećenja

Kosa tokom života neminovno sedi. Kada i kojim intenzitetom će se to desiti zna samo majka priroda. Reč je o kosi koja je po svom izgledu i kvalitetu drugačija što može biti izazov za pravilnu negu, pa i farbanje. Kana kao prirodni preparat za bojenje sede kose može biti dobar izbor, ali je neophodno da dobro znate kako da je pravilno koristite.

Krenimo od početka.

Seda kosa – kakva je to zapravo kosa

Seda kosa se pojavljuje kada prestane lučenje pigmenta koji daje boju svakoj vlasi. Nedostatak ovog pigmenta je glavni razlog zašto je proces farbanja sede kose teži.

Proces gubitka pigmenta je individualan, kako za svaku osobu tako i za svaku vlas. Zato nekada trebaju godine, pa čak i decenije da sva kosa posedi.

Seda kosa je tipično suva, krta, beživotna. Često se čini kao da je nemoguće da se održava i oblikuje kao nekada. Baš zbog ove suvoće, važno je da se kana koristi pažljivo jer može dodatno da isušuje kosu.

Kako biste to izbegli, preporuka je da se prilikom pripreme kane dodaje jogurt da bi smesa postala kremastija, ili da se doda kašičica biljnog ulja. Na kraju, od pomoći protiv isušivanja sede kose može pomoći dodavanje meda ili biljnog glicerina.

Zašto je kana bolje rešenje za pokrivanje sede kose

Kana se kod nas dugo koristi za farbanje kose. Ona je prirodna alternativa za promenu boje kose, a poznata je i kao boja za slikanje po telu u kulturama od Bliskog Istoka do Indije.

Prah kane za farbanje kose dobija se od listova biljke Lawsonia inermis. Dobija se prirodnim procesom, ručnim branjem i sušenjem na suncu.

Dakle, kana je najprirodnije sredstvo za farbanje kose, bez obzira da li je reč o sedoj kosi ili ne. Ne sadrži štetne sastojke, a pomaže da se kosi promeni boja ili nijansa. Ipak, kanom nije moguće posvetljivanje kose.

Kana se preporučuje kao sredstvo za farbanje kose jer je čini jačom, debljom i sjajnijom. Pomaže da se očuva prirodan pH balans kako vlasi tako i vlasišta.

Važno je napomenuti da je kana trajna boja, najbolja u prvih 4 do 6 nedelja od nanošenja. Nakon toga postepeno počinje da bledi, ali je veoma teško da se u potpunosti ukloni sa kose.

Prednosti kane u odnosu na hemijske farbe

Proces farbanja sede kose kanom pruža mnoge prednosti zbog kojih je mnoge žene biraju:

 1. možete se sami ofabrati bez pomoći frizera
 2. može biti povoljnije
 3. traje duže od hemiskih farbi
 4. zdravija alternativa pogodna čak i za trudnice
 5. omekšava kosu zbog vitamina E u svom sastavu
 6. sprečava pojavu peruti
 7. smanjuje mašćenje vlasišta
 8. sprečava opadanje kose

Kako ofarbati sedu kosu kanom

Da biste uspešno ofarbali sedu kosu kanom, važno je da znate da je krajnji rezultat individualan. On zavisi od:

 1. količine sedih vlasi
 2. poroznosti kose
 3. dužine aplikacije
 4. kvaliteta kane

U zavisnosti od količine sedih vlasi zavisiće tačna razmera svih sastojaka prilikom pripreme kako biste dobili željenu boju. Dobro je da prvo odredite koji procenat sede kose imate, da li je to 25, 50, 75 ili 100%. To će pomoći da pripremite idealnu smesu.

Što je kosa poroznija to će bolje primiti kanu. Poroznost kose znači da su pore na vlasima otvorene i zato pod prstima vlas deluje izlomljeno, a kosa je generalno suvlja. Seda kosa je porozna, tako da što je veći procenat sede kose to će se boja bolje i lakše “primiti”.

Koliko dugo držite kanu na kosi odrediće i koji će biti krajnji rezultat. Ovo je posebno bitno u procesu farbanja sede kose, jer ako neutralna ili prirodna kana ostanu duže od 30 minuta, moguće je da se pojavi narandžasta nijansa.

Kao i za sve, tako i za kanu važi da od kvaliteta proizvoda zavisi i krajnji rezultat upotrebe. Iako se prah kane za farbanje dobija od biljke, moguće je naići na proizvode koji ipak sadrže štetne sastojke. Sve kane i biljne boje za kosu u našoj ponudi su 100% prirodne i ne sadrže dodatne štetne sastojke. To je ujedno garancija kvaliteta i sigurnost vama da će rezultat farbanja biti najbolji mogući.

Farbanje sede kose kanom

Sada kada imate sve neophodne informacije, spremni ste i za farbanje sede kose kanom. Imajte na umu sledeće smernice:

 1. Najbolje rezultate postići ćete ako se pridržavate uputstava na pakovanju. U zavisnosti od proizvođača, moguće je da se priprema smese razlikuje tako da pratite instrukcije
 2. Odvojite dovoljno vremena jer je potrebno oko 8-10 sati da smesa bude spremna za upotrebu. Preporuka je da je pripremite veče pre farbanja. Takođe, biće vam potrebno oko 3-4 sada da smesa stoji na kosi, zato je dobro planiranje pola urađenog posla do željene boje
 3. Farbanje sede kose kanom može biti prilično neuredno, zato se zaštitite i vodite računa o prostoru oko sebe. Preporučuje se da kožu uz ivicu kose dobro namažete kremom.
 4. Vodite računa da smesi ne dodajete previše vode kako ne bi postala suviše tečna. U tom slučaju će vam uporno curiti, a znajući da sa njom na kosi morate provesti 3 do 4 sata, možete zamisliti koliko će to biti teško izdržati

Na kraju dolazi i ono najvažnije – izbor boje.

Za farbanje sede kose najbolje je da kao osnovu nanesete neutralnu ili prirodnu kanu. One se koriste kako bi vam dale veći spektar boja, ali i obezbedile bolje pokrivanje sedih.

Neutralna kana  kakvu možete pronaći u našoj ponudi, ne boji kosu, ali u može blago da oboji sedu kosu. Ovu kanu nemojte držati duže od 30 minuta upravo da biste sprečili ovo diskreno bojenje. Ipak, neutralna kana će ojačati kosu, obezbedi joj sjaj, zaštiti je i pomoći da se lakše oblikuje.

Nakon nanošenja neutralne kane, odaberite kanu odgovarajuće boje, nanesite je na kosu i to u debelom sloju i držite je na kosi prema proporuci. To će vam na kraju dati željenu boju kose.

Prirodna kana  takođe pokriva sedu kosu i boji je u spektru od kestenjastih do bakarnih tonova. Kao i neutralna, i prirodna kana će kosi dati volumen i sjaj. Željenu nijansu boje kose najbolje ćete pogoditi kombinovanjem prirodne kane sa nekom od dostupnih boja.

U ponudi Centifolia možete pronaći sledeće boje:

Za dodatne nijanse obezbedili smo biljne boje u prahu u sledećim nijansama:

Centifolia je brend francuske prirodne organske kozmetike koja u ponudi ima kanu dobijenu ručnim branjem i sušenjem na suncu. Dodatne biljne boje za kosu koje takođe možete pronaći kod nas pažljivo su odabrane jer su izrazito bogate prigmentom i obezbeđuju potpuno pokrivanje sede kose.

Sve opise, način pripreme i uputstvo za upotrebu za korišćenje kane i biljnih boja koje ćete pronaći na svakoj stranici, pomoći će vam da farbanje sede kose kanom dobijete 100% pokrivenosti i boju kojom ćete dugo biti zadovoljni.